După etapa a noua, singura necunoscută din play-off este numele echipei care va termina pe podium. Universitatea Cluj și Universitatea Craiova se vor lupta pentru locul 3, ambele urmând să joace acasă, cu Rapid, respectiv Dinamo.
În play-out, ultima etapă a adus retrogradarea lui Sepsi și salvarea directă a celor de la FC Botoșani. Unirea Slobozia și Poli Iași merg la baraj, în timp ce Farul a ratat primele patru locuri, ceea ce înseamnă că nu va juca baraj pentru calificarea în Conference League.
PLAY-OFF
După etapa a noua, singura necunoscută din play-off este numele echipei care va termina pe podium. Universitatea Cluj și Universitatea Craiova se vor lupta pentru locul 3, ambele urmând să joace acasă, cu Rapid, respectiv Dinamo.
În play-out, ultima etapă a adus retrogradarea lui Sepsi și salvarea directă a celor de la FC Botoșani. Unirea Slobozia și Poli Iași merg la baraj, în timp ce Farul a ratat primele patru locuri, ceea ce înseamnă că nu va juca baraj pentru calificarea în Conference League.
PLAY-OFF
Dinamo București 1-3 Universitatea Cluj
Universitatea Cluj este în preliminariile Conference League pentru prima dată în istoria clubului! Farul nu a mai prins locul 10 în urma acestei etape, Craiova a pierdut cu FCSB și Rapid nu mai poate ajunge pe una dintre primele patru poziții. Dinamo a controlat partida, însă a avut parte de 20 minute inexplicabile pe final, după eliminarea lui Chipciu. Trei goluri marcate în mai puțin de 10 minute îi trimit pe ardeleni în Europa.
JUCĂTORI CHEIE
Kennedy Boateng (Dinamo București) - 13 din 13 dueluri câștigate. Thiam și Blănuță pur și simplu nu au mișcat în fața puternicului fundaș din Togo. Dinamo a căzut drastic atunci când el a ieșit de pe teren.
Dan Nistor (Universitatea Cluj) - Gol și assist pentru dirijorul Universității Cluj. Execuție de autor, cu stângul, la vinclu și o pasă pe contraatac pentru Macalou ca să închidă meciul. Piesa de bază la centrul terenului.
FCSB 1-0 Universitatea Craiova
FCSB are titlul în buzunar de două etape și a câștigat ambele meciuri, împotriva unor echipe care încă au miza de a se califica în cupele europene. Meci pragmatic și dăruire totală a roș-albaștrilor, în fața unui stadion arhiplin cu suporteri gata să celebreze al doilea titlu consecutiv. Rădoi pleacă, din nou, învins de la București.
JUCĂTORI CHEIE
Mihai Popescu (FCSB) - Nu degeaba a fost reprezentat pe acea coregrafie ironică la adresa rivalelor din Superliga. Și-a câștigat, incontestabil, locul de titular și e un fundaș curajos, care iese cu mingea la picior extrem de des.
Anzor Mekvabishvili (Universitatea Craiova) - Anzor dă energia la centrul terenului meci de meci. A avut un gol frumos anulat, fiindcă mingea ieșise puțin în afara terenului înaintea centrării, dar a avut un meci bun.
Rapid București 1-4 CFR Cluj
Cor de ironii în Giulești, după ce Rapid s-a făcut de râs în meciul de retragere al lui Săpunaru. Exact acest rezultat, fix în acest moment, reprezintă imaginea unui sezon ratat pentru alb-vișinii. Suporterii au taxat fiecare moment și Șumudică pare că are zilele numărate la club, iar sezonul viitor giuleștenii vor arăta altfel. CFR și-a asigurat locul 2.
JUCĂTORI CHEIE
Alexandru Dobre (Rapid București) - A înscris și s-a zbătut. Poate fi o variantă bună de căpitan pentru anii următori, fiindcă pare un pilon de motivație al Rapidului, indiferent de forma echipei sau dacă îl ajută colegii în meci.
Ciprian Deac (CFR Cluj) - Dacă a fost printre ultimele meciuri la CFR sau în fotbalul românesc, a mai dat o lecție de clasă și finețe la 39 ani. Va face 40 în februarie, dar calitatea nu se pierde așa ușor.
PLAY-OUT
Oțelul Galați 0-0 Farul Constanța
Farul ratează barajul pentru Conference League și oferă Universității Cluj drum liber pentru preliminarii, fără alte complicații. Un meci în care a dominat mai degrabă Oțelul lui Balint, Farul nefiind în postura echipei care să forțeze, deși victoria aducea un meci cu Europa pe masă pentru Hagi.
JUCĂTORI CHEIE
Milan Zhelev (Oțelul Galați) - L-a liniștit pe Băsceanu și a avut 9 tackle-uri în meci, printre cele mai multe într-un singură partidă din tot sezonul. A câștigat 12 din 16 dueluri în care s-a confruntat cu adversarii.
Bogdan Țîru (Farul Constanța) - 13 respingeri și 6 din 7 dueluri aeriene câștigate, într-o performanță destul de dominantă la nivel defensiv, însă Farul avea nevoie de oamenii din față mai mult decât de apărători.
UTA Arad 0-0 Gloria Buzău
Gloria merge în eșalonul secund și UTA rămâne în SuperligA, în urma unui meci fără mare miză. Rednic și-a anunțat demisia la final, suporterii arădeni având multe de reproșat spre finalul meciului către tehnician și, implicit, către modul în care a fost condus clubul în aceste sezoane.
JUCĂTORI CHEIE
Marinos Tzionis (UTA Arad) - Transfer reușit pentru UTA, a reușit să aducă acea creativitate necesară în flancuri și în axul central. Totuși, nu prea a avut ajutor din partea unor colegi care se gândeau mai mult la vacanță.
Robert Sălceanu (Gloria Buzău) - Nu putem uita faptul că a fost căpitan la doar 20 ani, înainte de accidentarea la genunchi. I-a ținut piept cu brio unui adversar greu de închis, Omondi, și a dus 90 minute solide.
Poli Iași 0-2 Petrolul Ploiești
Poli merge la baraj, iar Petrolul scapă de orice emoție cu această victorie în deplasare. Miriuță a redresat corabia de pe ultimul loc, însă nu a putut evita barajul, moldovenii scăzând în formă în ultima perioadă și pierzându-și din acel elan inițial. Topal are parte de liniște și poate face planul pentru următorul sezon.
JUCĂTORI CHEIE
Mihai Bordeianu (Poli Iași) - Căpitanul lui Poli a avut parte de un meci de mare efort, reușind 4 pase cheie, 9 mingi lungi precise, o bară și un penalty ratat. A fost cel mai periculos și plin de vitalitate om al gazdelor.
Raul Bălbărău (Petrolul Ploiești) - Penalty apărat în minutul 90+5, nu că ar mai fi contat foarte mult, dar o prestație solidă, iar Petrolul pare să aibă o mică soluție pentru plecarea lui Zima, deși probabil vor suplimenta postul de portar cu încă unul cu experiență.
Unirea Slobozia 2-1 Sepsi OSK
Sepsi retrogradează dramatic în liga secundă, dovada faptului că e insuficient să te califici de pe primul loc în play-out, ci chiar trebuie să aduni puncte. Sepsi nu a făcut-o, iar Slobozia lui Mihalcea a pedepsit-o drastic, chiar în meciul decisiv. Unirea merge la baraj, Sepsi va porni din eșalonul secund.
JUCĂTORI CHEIE
Dmytro Pospelov (Unirea Slobozia) - Omul momentului la Unirea. Tot sezonul a adus puncte cu golurile sale cu capul, în momente cheie. Fundașul-marcator i-a dus pe ialomițeni la baraj și le acordă încă o șansă de a rămâne în Superliga.
Cosmin Matei (Sepsi OSK) - Se vede experiența acestui gen de meciuri la Matei, care s-a zbătut, a încercat, însă colegii din jurul lui păreau resemnați. Un meci slab făcut de Sepsi, per total.
FC Botoșani 2-1 FC Hermannstadt
Hermannstadt câștigă oricum acest play-out, iar Botoșani evită barajul și va avea parte de liniște între sezoane. Cu Grozavu la cârmă, echipa a mers destul de bine și a reușit să presteze un fotbal foarte plăcut. Sibiul se întreabă dacă va putea ține de Măldărășanu încă un sezon.
JUCĂTORI CHEIE
Zoran Mitrov (FC Botoșani) - Jucătorul celei de a doua părți de sezon pentru moldoveni a fost un constant pericol pentru apărarea adversă și a reușit să înscrie cu o demarcare de fotbalist.
Ianis Stoica (FC Hermannstadt) - Deși a intrat doar 30 minute, a fost cel mai activ de la oaspeți, care nu au avut deloc chef de acest meci, fiind deja pe locul 1 fără emoții sau posibilitatea de a mai cădea în clasament.
-1747728004571-small.webp)