Superliga Romania (Liga 1) - emblema fcsb
Superliga Romania (Liga 1) - emblema cfr-cluj
Superliga Romania (Liga 1) - emblema universitatea-craiova
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-farul-constanta
Superliga Romania (Liga 1) - emblema sepsi-osk
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-rapid-bucuresti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema uta-arad
Superliga Romania (Liga 1) - emblema otelul-galati
Superliga Romania (Liga 1) - emblema afc-hermannstadt
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-universitatea-cluj
Superliga Romania (Liga 1) - emblema petrolul-ploiesti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema poli-iasi
Superliga Romania (Liga 1) - emblema dinamo-bucuresti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-botosani
Superliga Romania (Liga 1) - emblema unirea-slobozia
Superliga Romania (Liga 1) - emblema gloria-buzau

INTERVIU

Dennis Politic: „Mi-a rămas în inimă ce zicea Guardiola despre Foden”

Nu este ușor să îmbraci un tricou cu greutate precum cel al lui Dinamo, însă dacă rezultatele sunt bune, tricoul roșu cu alb poate trezi cele mai frumoase sentimente pentru un fotbalist

Politic, Dennis-Dorian
Dinamo București
INTERVIU

Știm deja parcursul lui Dinamo din sezonul trecut, când s-a luptat la limită să evite retrogradarea pe final. Jucătorii lui Dinamo au arătat multă tărie de caracter, dar și un mental puternic acolo unde, în trecutul apropiat, alții au clacat, iar acest aspect a fost unul dintre punctele decisive în menținerea „câinilor” în Superligă.

Dennis Politic a semnat cu Dinamo în iulie 2023 în ceea ce avea să fie prima sa aventură în România după 11 ani petrecuți în Anglia și Italia, iar primul său sezon în Superligă a fost unul care l-a pus la încercări serioase, dar a scos în evidență caracterul său de luptător. Acest lucru se vede acum și în clasamentul Superligii, unde „câinii” pot fi încadrați la surprizele acestui sezon, ținând cont că ocupă locul al treilea. Dinamo este singura echipă din Superligă care a suferit doar trei înfrângeri, având înregistrate nouă victorii și nouă remize.

Nu doar că se află pe locul al treilea în campionat, dar are și a doua cea mai bună apărare din Superligă, lucru la care puțini se așteptau luând în considerare parcursul din sezonul trecut. Doar un singur punct o separă pe formația din Ștefan cel Mare de U Cluj și FCSB, care au 37 de puncte, iar până acum s-a situat, temporar, și pe fotoliul liderului.

„Vă dați seama că ne dorim să fim pe primul loc. Am fost, mi se pare, pe primul loc câteva ore, după aia, s-a schimbat clasamentul. Mi se pare că am avut două meciuri în care am ratat să urcăm pe primul loc, dacă nu mă înșel, în prima jumătate a sezonului. Am făcut egal, dacă nu mă înșel, cu CFR Cluj, dacă am fi câștigat, cred că am fi urcat pe primul loc. Și, vă dați seama că, cred că ratasem și eu o fază destul de importantă, și vă imaginați că îmi pun întrebări cum era dacă...? Dar nu îmi place de obicei să stau să mă gândesc la trecut. Îmi place să trăiesc în prezent și în viitor”, a transmis Dennis Politic din Antalya. 

„Gândurile negative îți pot afecta performanța”


Un jucător al instinctului, Dennis Politic recunoaște că lucrează din greu cu un mental coach pentru a depăși momentele copleșitoare din timpul meciurilor.

„Mie îmi place foarte mult să joc din instinct și din încrederea și din „feeling”-ul pe care îl am atunci pe moment. Dar nu pot să mint că uneori îmi trec gânduri prin minte și mie, și mă gândesc poate la faza precedentă pe care am ratat-o sau așa. Încerc să mă îmbunătățesc la chestia asta, să nu mai mă gândesc în trecut și să fiu mai mult prezent. Chiar lucrez cu mental coach de aici de la noi, cu Vicențiu, și încerc să îmbunătățesc chestia aceasta”.

Când vine vorba de inspirație, Politic îi urmărește pe cei mai buni și lucrează pentru a încerca să atingă cel mai bun nivel al său. Astfel, s-a văzut inspirat de ceva ce a transmis Pep Guardiola despre jucătorul său de la City, Phil Foden, care a fost cel mai bun jucător în sezonul trecut din Premier League.

„Cred că la noi, ca fotbaliști, mai ales, gândurile acestea negative, că ai ratat o fază, că ai dat o pasă greșită, îți pot afecta performanța în continuare în acel meci și asta încerc să îmbunătățesc, să nu mă mai gândesc la trecut, să fiu prezent. Ok, am ratat faza aia, a trecut, hai să mă concentrez pe următoarea. Un lucru interesant pe care l-am auzit și mi-a rămas în inimă este ce zicea Pep Guardiola despre Phil Foden, că asta face el foarte bine, greșește și în jumătate de secundă a uitat faza și trece la următoarea. Zicea chiar înainte de un meci, cred că jucau cu Borussia Dortmund, și zicea că a ratat trei faze importante, dar el a ajuns să dea golul victoriei și asta arată puterea mentală a unui jucător”.

A crescut urmărindu-l și imitându-l pe Cristiano Ronaldo, cel care i-a fost idol pe perioada copilăriei și continuă să îi fie exemplu și acum.

„Ca mulți alții, cred că Cristiano Ronaldo era eroul copilăriei mele și mi-aduc aminte și acum că mă uitam la video-uri cu el pe YouTube și după aia luam mingea și încercam eu să recreez „trick”-urile, „skill”-urile pe care le făcea el”.

Obsesia pentru perfecțiune l-a urcat pe Ronaldo în topul celor mai buni fotbaliști din istorie și continuă să scrie istorie, chiar și la 40 de ani, de asta Politic consideră că atacantul portughez ar trebui să fie sursă de inspirație pentru toți fotbaliștii care își doresc să facă performanță.

„Cred că toți fotbaliștii ar trebui să uite la el și să-l ia drept exemplu, să joci până la vârsta asta și nivelul pe care l-a menținut atâția ani de zile, nu știu, 18 ani sau nu știu cât a fost la top, acolo pe scenă, doar el cu Messi, el cu Messi. Este ceva incredibil și felul cum arată la vârsta de 40 de ani, mulți și-ar dori să arate așa. Și din punctul de vedere al tăriei de caracter, al mentalității lui puternice pe care o are, atât eu cât și toți avem de învățat de la el.

Cu siguranță, a făcut ce i-a plăcut și chiar vorbeam mai devreme că, asta mi-a spus și Sir Alex Ferguson, apropo de perioada când am fost la Manchester United, că el era obsedat de chestia asta și am auzit multe povești despre el, despre ceea ce făcea, că își punea greutăți în jurul gleznelor și lucra după antrenament, își făcea bicicletele lui, adică era obsedat pentru a ajunge și de când era tânăr, nu de vârsta mea, de când avea 17-18 ani, când a ajuns la Manchester United, și-a dorit să ajungă cel mai bun din lume”.


Cele patru aspecte care fac diferența în fotbal


În fotbal, munca neîncetată poate face diferența dintre un fotbalist extraordinar și unul bun, însă nici aspectul mental nu poate fi neglijat. Jucătorul lui Dinamo este de părere că partea sportivă este dependentă de cea mentală pentru a atinge performanțele înalte: „Cred că în fotbalul de astăzi îți trebuie foarte multe atribuții ca să poți să ajungi sus și la top. Cred că partea fizică, în primul rând, să ai grijă de la cum dormi, la ceea ce mănânci, la cum te odihnești. Cred că partea mentală, să fii foarte puternic, cum ai spus și tu, mental, și partea tactică, să cunoști foarte bine jocul, să fii atent ce-ți cere antrenorul. Și partea tehnică, bineînțeles. Astea sunt cele patru aspecte care fac diferența”.

Fotbaliștii români se lovesc adesea de prejudecăți, iar Dennis, care a jucat și în Anglia, recunoaște că s-a lovit adesea în țară de ideea că nivelul de inteligență al jucătorilor de fotbal nu este unul ridicat.

„În România, am auzit mai mult prejudecata aceasta, că fotbaliștii nu sunt foarte școliți sau nu sunt foarte inteligenți sau poate felul cum vorbesc la interviuri, poate nu-și găsesc cuvintele, ca să spun așa, dar nu este ușor nici să dai un interviu sau să vorbești în fața multor oameni, nu este ușor. Sincer, nu mă mai afectează. Dacă port o conversație direct față-în față cu persoana aceea, o contrazic, pentru că eu sunt în situația aceea. Adică, cumva, eu sunt sportiv și el zice de sportivi și îl contrazic, pentru că nu mi se pare că are dreptate.

Chiar mi se pare că fotbaliștii sunt destul de inteligenți și de multe ori fotbalul nu pare greu de jucat de la televizor. Pare foarte ușor, 22 de oameni care aleargă după minge, dar este mult mai complex de atât și cei din afară sau cei care nu au jucat nu realizează cât de greu este și cât de multă inteligență îți trebuie. Nu inteligență poate în vorbe sau să ai nu știu câte facultăți, dar îți trebuie să fii foarte isteț”.


banner-article-mobile-bottom

SuperLiga

este o structură sportivă a tuturor cluburilor profesioniste din România care evoluează în primul eşalon fotbalistic.

superliga