Superliga Romania (Liga 1) - emblema fcsb
Superliga Romania (Liga 1) - emblema cfr-cluj
Superliga Romania (Liga 1) - emblema universitatea-craiova
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-farul-constanta
Superliga Romania (Liga 1) - emblema sepsi-osk
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-rapid-bucuresti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema uta-arad
Superliga Romania (Liga 1) - emblema otelul-galati
Superliga Romania (Liga 1) - emblema afc-hermannstadt
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-universitatea-cluj
Superliga Romania (Liga 1) - emblema petrolul-ploiesti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema poli-iasi
Superliga Romania (Liga 1) - emblema dinamo-bucuresti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-botosani
Superliga Romania (Liga 1) - emblema unirea-slobozia
Superliga Romania (Liga 1) - emblema gloria-buzau

INTERVIU

Alex Cîmpanu crede în relansare

„Cu siguranță de acum încolo nu voi mai fi un copil.”

Article Featured Image
Cîmpanu, George Alexandru
FC Botoșani
INTERVIU

Alex Cîmpanu s-a întors la echipa care l-a lansat în fotbalul mare. După 13 meciuri jucate sub formă de împrumut la UTA în acest sezon, Alex a semnat cu FC Botoșani. De aici a plecat în octombrie 2020 la Universitatea Craiova. De la Universitatea Craiova a venit acum la Botoșani. Deși pare un traseu circular, cariera lui Alex Cîmpanu e mult mai complexă de atât. Drumul l-a început în Germania, unde a învățat limba în 6 luni și a alinat dorul de casă jucând fotbal. Odată întors în țară, a continuat driblingurile și fuga după gol. Are 24 de ani, 2 goluri în Superliga în acest sezon, 39 dueluri câștigate și o mulțime de lecții din care a ieșit câștigat. A înscris împotriva Rapidului, în prima etapă, și în victoria cu Petrolul Ploiești, 3-1 în octombrie 2024.


„Am ales în primul rând cu sufletul. M-am simțit ca acasă. De aici m-am lansat, aici a fost formarea mea ca și jucător, când m-a adus domnul Marius Croitoru. Nu prea am stat mult să mă gândesc și am acceptat imediat.”


Junioratul la Memmingen, limba germană cu mătușa


În Germania cum a fost?
A fost bine, adică o perioadă benefică pentru mine. M-a luat mama de aici și a decis să mă trimită la mătușa mea acolo. A fost o perioadă foarte, foarte benefică. Am făcut junioratul la Memmingen, lângă Munchen, m-a ajutat foarte mult la formarea mea ca și fotbalist. Alte condiții de infrastructură și refacere, vorbesc de acum șapte, opt ani de zile, poate mai bine. Condițiile de antrenament și absolut tot erau foarte bune. Și când m-am întors în România la 16 ani, mi-a fost mult mai ușor.

Care a fost cea mai importantă lecție cu care te-ai întors atunci, la 16 ani?
Cred că disciplina. Disciplina, cum să tratezi fotbalul, să fii serios. Știți și dumneavoastră cum sunt nemții și cum abordează fiecare lucru din viața lor. Seriozitate și disciplina.

Limba germană ai învățat-o atunci?
Da, păi acolo nu ai voie să mergi la fotbal, dacă nu ești înscris la școală. A trebuit prima dată să îmi depun actele, să mă duc la școală, iar apoi de-abia m-am înscris la fotbal. Dar am început la o echipă din asta, micuță, ei au foarte multe ligi. Și era echipa orașului unde stăteam, la mătușa mea. Și de acolo, academia lui Memmingen m-a transferat.


„Ca să învăț mai repede, mătușa mea a pus o regulă: în casă nu se mai vorbește română deloc, nu se vorbește decât germană.”

Article Section Image

Și cum a fost la școală în Germania?
A fost foarte greu. La început, neștiind de engleză, neștiind nimic, am fost băgat într-o clasă cu elevii care erau la fel, străini. Și am avut noroc că era un copil, mai mic decât mine, care era român și mă introducea el. Dar primele șase luni au fost horror. Adică mă duceam acasă și acolo mai era și sora mea, care a crescut acolo, la mătușa mea. Și ca să învăț mai repede, mătușa mea a pus o regulă: în casă nu se mai vorbește română deloc, nu se vorbește decât germană. A trebuit să-mi iau caietul în brațe să învăț toate verbele, la singular, la plural, și așa mai departe. Și n-am avut ce să fac, fiindcă într-un fel mă ofticam, că nu puteam să țin pasul, mai ales cu sora mea, să vorbesc cu ea, fiindcă ea nu știa deloc română. Dacă ea a fost acolo de la doi ani și jumate, vă dați seama. Și după șase luni am fost repartizat într-o clasă normală.

Deci în șase luni ai învățat germană?
Nu la perfecție, dar cât să mă descurc, cât să pot să fiu într-o clasă normală.

„Mă duceam la shop-uri și îmi luam mereu mingi. Aveam două, trei mingi și în fiecare sătuc din Germania există un teren de fotbal. E dată lege, din câte știu eu. Și mă duceam singur. Mă jucam, mai dădeam la poartă, o luam pe sora mea să-mi aducă mingile. ”

banner-article-mobile-bottom

SuperLiga

este o structură sportivă a tuturor cluburilor profesioniste din România care evoluează în primul eşalon fotbalistic.

superliga