Superliga Romania (Liga 1) - emblema fcsb
Superliga Romania (Liga 1) - emblema cfr-cluj
Superliga Romania (Liga 1) - emblema universitatea-craiova
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-universitatea-cluj
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-rapid-bucuresti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema dinamo-bucuresti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema afc-hermannstadt
Superliga Romania (Liga 1) - emblema otelul-galati
Superliga Romania (Liga 1) - emblema petrolul-ploiesti
Superliga Romania (Liga 1) - emblema uta-arad
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-farul-constanta
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-botosani
Superliga Romania (Liga 1) - emblema unirea-slobozia
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fk-csikszereda
Superliga Romania (Liga 1) - emblema fc-arges
Superliga Romania (Liga 1) - emblema metaloglobus

INTERVIU

Un gentleman în fotbalul românesc

Neluțu Sabău a făcut analiza primei părți a campionatului în care Universitatea a încheiat pe prima poziție: “Fără îndoială, suntem marea surpriză a sezonului”

Article Featured Image
Soufiane Jebari Jebari
FC Universitatea Cluj
Generatia de aur
Kopic, Zeljko
#IASIFCB

Fără îndoială, cea mai mare surpriză a campionatului a fost Universitatea Cluj. În mare parte lider al Superligii, Clujul a avut pe bancă un personaj care este întâlnit tot mai rar în fotbalul agitat de astăzi. Un gentleman. Cu fizicul aproape neschimbat în comparație cu perioada când făcea trasee în banda dreaptă a echipei naționale, cu mina blândă și imperturbabilă indiferent de situație Ioan Ovidiu Sabău atrage atenția azi cu ochelarii rotunzi, făcuți celebri de Harry Potter. Antrenorul Universității a reușit imposibilul pentru că pare că și-a însușit mici secrete ale personajului fictiv creat de autoarea britanică JK Rowling și a făcut minuni la Universitatea Cluj, o echipă cu o istorie importantă în spate, dar greu încercată în ultimii ani.

Moțul a acceptat cu calmul caracteristic să discute cu superliga.ro despre sezonul de excepție făcut de echipa sa. Finalul dialogului este unul care trebuie să ridice semne serioase de întrebare. Fără dorința de a deranja, Sabău a tras un semnal de alarmă și a solicitat oficialilor fotbalului românesc să regândească modul în care este organizat astăzi calendarul fotbalistic pentru a oferi jucătorilor oportunitatea de a se exprima în teren la cel mai înalt nivel și pentru a atrage și mai mulți suporteri către un fotbal care în urmă cu câțiva ani părea aproape de colaps.

Cum vedeți prima parte a sezonului în care Universitatea Cluj a fost o surpriză foarte plăcută?

Să știi că am început destul de ezitant. Am avut jucători noi, care nu jucaseră la echipele lor de club și chiar și jucători care retrogradaseră. Tu ca antrenor îți pui niște întrebări, te gândești în cât timp vor intra în ritm. Îți spun că și pentru mine a fost o surpriză plăcută faptul că foarte rapid s-au integrat și am reușit să găsesc și sistemul potrivit pentru ceea ce aveam eu la dispoziție. Mulți dintre ei vor să arate că sunt jucători importanți, că au încă un cuvânt important de spus în fotbalul românesc și că sunt jucători pe care te poți baza. Simt orgoliu, simt ambție din partea majorității jucătorilor și pentru mine acesta este un lucru foarte important. Eu cred că Universitatea Cluj a fost cea mai mare surpriză a campionatului, chiar dacă și alte echipe s-au prezentat bine, dar având în vedere foarte multe detalii, Clujul a fost echipa la care nu se aștepta nimeni să fie pe prima poziție și să arate fotbalul pe care l-a arătat.

Anul trecut a însemnat și o dezamăgire mare când s-a ratat playoff-ul. Au fost două meciuri cheie care nu s-au terminat cu bine pentru Universitatea. Ce simțiti că s-a schimbat față de anul trecut?

Nu voi spune și eu de muncă, de acele cuvinte care se tot repetă de atâta timp. Toată lumea muncește și își dorește anumite lucruri la startul unui sezon. Nu poate fi doar acesta secretul pentru că toate echipele au antrenori și jucători care sunt dispuși la mari eforturi, la vestita muncă. Dar uite, când sunt niște obiective ratate începi poate să simți că lumea este nemulțumită, poate unii se uită urât la tine, crezi că nu mai sunt apreciate anumite lucruri pe care le-ai făcut. Acelea au fost cele mai grele momente dacă este să punctez legat și de sezonul trecut. Ție ca antrenor îți vine să uiți de tot, să te lași de fotbal și să nu mai ai de a face cu fenomenul. Cred ca toți antrenorii se confruntă cu așa ceva. Acum gândește-te cum mă simțeam eu anul trecut când am ratat Europa League, Conference League și playoff-ul. Dar trebuie mereu să o iei de la capăt. Așa că nu știu dacă s-a schimbat ceva în mod deosebit. Am luat-o din nou de la zero și acum lucrurile s-au aranjat altfel.

Aveți anumiți jucători cheie în echipă, în fiecare compartiment. Repede îmi vin două nume, Nistor și Blănuță. Primul cu experiență, al doilea a început bine sezonul, apoi s-a pierdut puțin, iar acum vorbește din nou toată lumea despre el după evoluțiile avute.

Într-adevăr, sunt fotbaliști importanți și e foarte greu să îi simți la fiecare meci. Să aibă continuitate. Să se poată exprima la cel mai înalt nivel atunci când sunt trimiși în teren. Dar cred că secretul nostru a fost când s-a jucat ca o echipă, când nu au existat individualități. Când au gândit toți pentru echipă, când au jucat unul pentru celălalt am reușit să punem în dificultate orice echipă. Să nu uiți că până la urmă este o echipă nou formată. Este schimbat aproape tot lotul. Acum că lucrurile au mers bine toată lumea se felicită, dar la mijloc a fost un risc foarte mare, chiar și pentru mine ca antrenor. Au fost niște momente foarte tensionate înainte de startul campionatului când ne puneam întrebări foarte serioase despre ceea ce va urma. Poate chiar carierele unor oameni care au pariat totul pe această echipă depindeau de ceea ce urma să se întâmple.

banner-article-mobile-bottom

SuperLiga

este o structură sportivă a tuturor cluburilor profesioniste din România care evoluează în primul eşalon fotbalistic.

superliga